Подаръци за Коледа на любимите ни хора

08/11/2016

подаръци за Коледа

Наближава Коледа. По стар обичай се подаряват подаръци. Традицията в християнския свят да се разменят подаръци възниква в момента, когато трите влъхви (мъдреците) даряват новородения Исус с тамян, злато и миро.

Първообразът на най-известния старец на земята, Дядо Коледа (или Санта Клаус) е Свети Николаус. Легендата разказва, че някъде през IV век след Христа, той бил епископ в Мала Азия. Славил се със своята щедрост и доброта към децата. Раздавал щедро имуществото си, пътувал и помагал на бедните и болните. В негова чест хората по-късно започват да си подаряват подаръци. Една зимна вечер той разбрал за трудния живот изключително бедни три сестри, които били загубили майка си. Покатерил се на покрива на тяхната къщата и пуснал в комина им три монети от злато, които се завъртели, отскочили и попаднали в чорапите на момичетата, проснати на камината да се сушат. Оттогава съществува традицията децата да окачват чорапи в очакване да намерят там своите подаръци на Коледа.

>>Виж Подаръци за любими хора

Комерсиалната практика да се празнува Коледа води началото си от протестантска Америка. Първите заселници на новия континент – Пилигримите започнали първи да празнуват по Коледа. Въпреки нарастващата  му популярност празникът скоро бил забранен от пуританските лидери, които го смятали за езически, недостоен и богохулен. А всеки, който го почитал с празненства и разменял подаръци бил строго порицаван. Но когато коледните чествания станали легални и приемливи в края на XVII век, размяната на подаръци станало желан ритуал. В началото американците правели дървени или сламени играчки и шиели дрехи, които дарявали на близките им хора. По-късно по време на индустриалната революция тези ръчно изработени дребни аксесоари са били заменени от масово произведени детски играчки.

>>Виж Идеи за подаръци

 В наши дни с повишаване на жизнения ни стандарт и огромното предлагане на стоки ние сме по-скоро затруднени в избора на интересни и нестандартни подаръци, които да подарим на нашите близки. Подаръци, които да са уникални, но и практични. Подаръци, които да отразяват нашите чувства към хората около нас. Но каквото и да изберем не бива да забравяме, че подаръците е важно да бъдат подарявани с любов и без да очакваме нищо в замяна, както е правил Свети Николаус.

подаръци за Коледа от сърце