Аниме и Манга Културата

23/09/2023

комикс на one piece

МАНГА

 
Мангата е вид комикс и карикатура, произхождаща от Япония. Първият йероглиф на думата манга, "man", често се тълкува като "безотговорен", а вторият, "ga", означава "картинки", така че думата често се превежда като "безотговорни картинки". През 1989 г. Шотаро Ишиномори, създател на комикси, решава да промени това значение и предлага да се промени първият йероглиф на думата с друг, който също се произнася "man" и означава огромно число. Той избрал тази нова промяна, защото виждал мангата като "милион картини", картини с безкрайни възможности, но идеята му не била приета.
 
Манга може да се проследи до 700 г. от н.е., като се започне от рисунките, направени от работниците, които възстановяват храма Хорю-джи(Horyu-ji) в Нара. Твърди се, че те просто са рисували по гредите на тавана от неудовлетвореност, но това е дало началото на създаването на Манга. По-късно, през XII и XIII в., е открита серия от рисунки на жаби и зайци, озаглавена Чоджу-гига(Choju-giga; Свитъци на пърхащи животни). Смята се, че тази серия е първата манга в Япония. Техниката им е възприета от много манга-ка (създатели на манга и комикси) и днес.
 
няколко страници от манга
 
Когато средните градски класи в Япония имали пари и искали да се забавляват, се продавали карикатури, пъзели и сатирични изображения. След това се разпространяват по-художествените гравюри укийо-е на красавици, пейзажи или актьори и накрая, към края на XVII в., се появяват популярни илюстровани книги с романси, истории на ужасите и екшън-приключения.
 
Съществуват две основни категории манга - Шонен(Shonen), която е насочена главно към момчетата, и Шоджо(Shojo), която е насочена главно към момичетата. Всяка от тези две категории има подразделения, насочени към различни възрасти. 
 
Днес всяка година се продават около 2 милиарда манга. С над 40 000 художници, редактори, писатели и издатели общите годишни продажби възлизат на около 10 милиарда долара.
 
снимки на кориците на манга
 

Най-популярната японска манга:

 
1. One Piece (1997 - настояще) - Ейичиро Ода
 
One Piece определено е една от най-известните shonen манги в историята. Тя е предназначена за момчета на възраст от 8 до 18 години, но и до днес се харесва на хора от всички възрасти. Тя разказва за момче на име Monkey D. Luffy, който като дете изяжда дяволски плод, който придава на тялото му свойствата на гума. Целта му е да стане крал на пиратите, затова заедно с екипажа си пътува по моретата. Мангата е продадена в над 500 милиона копия, което я прави най-продаваната манга на всички времена.
 
 
2. Golgo 13 (1968 - настояще) - Такао Сайто
 
Golgo 13 е най-старата манга, която все още издава нови глави, и е втората най-продавана манга в историята след One Piece с 300 милиона копия. Тя проследява историята на Golgo, професионален убиец, чиято самоличност е неизвестна. Той изпълнява различни поръчки за убийства от всеки, който може да си го позволи. Самото заглавие е интересно, тъй като символизира смъртта на Исус Христос. Голго е съкращение от Голгота, а 13 е нещастно число заради тринайсетте участници в Тайната вечеря на Исус.
 
3. Cased Closed/Detective Conan (1994 - досега) - Гошо Аояма
 
Case Closed е продължаваща японска детективска манга поредица, от която са продадени над 270 милиона копия. Тя разказва за гимназиалния детектив Jimmy Kudo, който от време на време работи с полицията.
 
 
4. Dragon Ball (1984 - 1995) - Акира Торияма
 
Главният герой на Dragon Ball се казва Son Goku и тренира бойни изкуства и изследва планетата в търсене на седем кълба, известни като Драконови топки. От Dragon Ball са продадени около 260 милиона копия.
 
реклама на dragon ball  раници
 
5. Doraemon (1969 - 1996) - Фуджико Ф. Фуджио
 
Doraemon е котка-робот, който произхожда от 22-ри век, но се премества в 20-ти век, за да живее със семейство Ноби. Мангата проследява живота му и услугите му за семейство Ноби. Doraemon е продаден в около 250 милиона копия.
 
6. Naruto (1999 - 2014) - Масаши Кишимото
 
Друга изключително популярна манга е Naruto, в която се разказва за главния герой Naruto Uzumaki - момче, чиято мечта е да стане Хокаге (нинджата в неговото село, който е признат за лидер). От мангата Naruto са продадени около 250 милиона екземпляра.
 
7. Slam Dunk (1990 - 1996) - Такехико Иноуе
 
Slam Dunk е манга, написана и илюстрирана от Такехико Иноуе, който е създал една от най-подробните познати манга - Vagabond. Въпреки красивия си задълбочен художествен стил и популярността си, Vagabond никога не е адаптирана в аниме именно защото аниматорите не могат да уловят художествения стил в анимирана форма. Slam Dunk представя баскетболен отбор от гимназията Shohoku. Главният герой, Hanamichi Sakuragi, е престъпник и лидер на бандата. От Slam Dunk са продадени около 170 милиона копия.
 
8. Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (2016 - 2020) - Коиохару Готоуге
 
Demon Slayer проследява живота на главния герой Тanjiro Kamado, който е младо момче, живеещо в Япония през епохата Тайшо. Той е единственият оцелял от семейството си, след като демоните ги убиват, и желанието му е да спаси сестра си Nezuko, която сама се е превърнала в демон. От Demon Slayer са продадени около 150 милиона копия по целия свят. 
 
9. Bleach (2001 - 2016) - Тите Кубо
 
Bleach разказва за Ichigo Kurosaki, който е ученик в гимназията и има способността да вижда духове. Rukia Kuchiki е шинигами, която заедно с Ичиго се сблъсква със света на боговете на смъртта. От Bleach са продадени около 130 милиона копия.
 
10. Attack on Titan (2009 - 2021) - Хаджиме Исаяма
 
Историята на Attack on Titan се развива около Eren Yeager - момче, което живее в свят, в който човечеството е принудено да живее в градове, заобиколени от три огромни стени. Тези стени имат за цел да ги предпазят от гигантски човекоядни хуманоиди, наречени титани. От Attack on Titan са продадени около 110 милиона копия.
 
 

АНИМЕ

 
Разликата между аниме и манга е, че аниме се отнася до много видове карикатури и анимационни комикси. Обикновено аниме е анимирана версия на манга. Анимето обаче е стил на анимация, така че не е задължително да се основава на манга.
 
Интересен факт за аниметата са прекалено рисуваните очи на героите. Символиката им се състои в това, че те се възприемат като многостранни прозорци към душата. За разлика от обикновените телевизионни предавания, епизодите на аниметата обикновено са с продължителност 25 минути, ако се включат началната и заключителната песен.
 
В началото на 21 век анимето придобива все по-голяма популярност и през 2003 г. филмът Spirited Away на Миязаки Хаяо печели оскар за най-добър анимационен филм. Филмът е единствената награда за анимационен филм, спечелена от анимационно студио, което не е базиран в Северна Америка или Европа - Студио Гибли. Студио Гибли е известно с висококачественото си филмово творчество и артистичност. То е родило някои от най-красивите анимационни филми, като например Howl's Moving Castle, в който известният актьор Крисчън Бейл озвучава английския глас на Howl.
 
Подобно на мангата, аниметата могат да бъдат разделени на Shonen, Shojo и Seinen (включва по-зрели теми, като насилие и политически теми). Seinen аниметата включват Berserk, Akira и Grave of the Fireflies. Акира е аниме филм, базиран на мангата, създадена от Кацухиро Отомо. Филмът е пуснат на екран през 1988 г. Той включва 2212 кадъра, 160000 единични картини, което е 2-3 пъти повече от обичайното, и използва 327 различни цвята. 50 от тези цветове са създадени специално за филма. Grave of the Fireflies е друг аниме филм, анимиран от Студио Гибли през 1988 г. и проследява историята на Сейта (Цутому Тацуми), който е тийнейджър, грижещ се за по-малката си сестра Сецуко (Аяно Шираиши), след като американските бомбардировки по време на Втората световна война ги разделят от родителите им. Това е един от най-трагичните и красиви филми, анимирани от Студио Гибли. 
 

Студия, които са създали аниме, и техните най-известни анимета:

 
1. Madhouse
 
Madhouse е едно от най-дългогодишните японски аниме студия и е създало поредици като Death Note, One-Punch Man и Claymore. Също така си сътрудничи с международни студия като Marvel, за да работи по анимационни поредици като X-Men и Wolverine.
 
Madhouse е и студиото, в което се ражда Paprika. Paprika на Сатоши Кон е класически аниме филм, който вдъхновява известния филм Inception с Леонардо ди Каприо и Килиън Мърфи в главните роли. В него дори има визуален елемент, който е подобен на оригиналното аниме, а именно сцената в коридора на Paprika с героя Тошими Конакава.
 
Death Note е базиран на мангата на Цугуми Охба. Тя разказва за главния герой Light Yagami, който е гениален ученик в гимназията. Той се натъква на тетрадка, озаглавена "Death Note", която принадлежи на шинигами Ryuk. Тетрадката дава на потребителя силата да убива всеки, чието име е записано в нея.
 
2. Studio Bones
 
Създателите на Studio Bones са Масахико Минами, Хироши Осака и Тошихиро Кавамото, които са бивши членове на студио Sunrise Inc. Те основават Studio Bones през 1998 г. и създават някои от най-значимите анимета като FullMetal Alchemist, Mob Psycho 100 и My Hero Academia.
 
FullMetal Alchemist е още една манга и аниме поредица, която разказва трагичната история на двама братя, които се опитват да върнат починалата си майка с помощта на алхимията и при това унищожават телата си. Edward Elric, по-големият от двамата, губи ръката и крака си, а Alphonse Elric губи цялото си физическо тяло и душата му живее в броня. И двамата имат за цел да намерят философския камък и да възстановят телата си.
 
my-hero-academia реклама
 
My Hero Academia е манга и аниме поредица, която проследява историята на Izuku Midoriya, момче, родено без суперсили в свят, в който е нормално да ги притежаваш. Мечтата му е да стане супергерой и се записва в престижна гимназия за обучение на супергерои с помощта на най-великия герой на света, All Might. All Might споделя своите сили с Izuku и разкрива тайната си за тяхното придобиване.
 
реклама на раници one piece anime
 
3. Toei Animation
 
Toei Animation е едно от първите аниме студия, основано през 1948 г. Първоначално се нарича Japan Animated Films. След това е закупено от компанията Toei през 1956 г. Най-известните му анимации са One Piece, Dragon Ball Z и Sailor
Moon.
 
реклама на раници dragon balll Z аниме
 
4. Studio MAPPA
 
Studio MAPPA е основано през 2011 г. от бившия член на Madhouse - Масао Маруяма. MAPPA е акроним на Maruyama Animation Project Produce Association. Той създава студиото, защото иска да има повече творческа свобода, отколкото е имал в Madhouse. След създаването на студиото MAPPA издава някои от най-популярните анимета като Yuri!!! On Ice, Banana Fish, Jujutsu Kaisen и последния сезон на Attack on Titan.
 
снимка от реклама на аниме jujutsu kaisen
 
Jujutsu Kaisen е аниме, базирано на мангата на Геге Акутами от 2018 г. То проследява историята на Yuji Itadori, който е младо момче с огромна физическа сила. За да спаси свой съученик от проклятия, той изяжда един от двадесетте пръста на Ryumen Sukuna, който е известен като Краля на проклятията. След това той поема проклятието в душата си и споделя едно тяло със Sukuna. Satoru Gojo, който е най-могъщият магьосник на джуджуцу, напътства Itadori и го обучава в Токийската гимназия по джуджуцу. Сега Itadori живее живота на прокълнатия, който е необходим за изгонването на проклятието.
 
5. Studio Pierrot
 
Studio Pierrot е основано през 1979 г. и носи името си от класическия герой Пиеро, което на японски означава "клоун". Най-известните му аниме поредици са Naruto, Yu Yu Hakusho, Tokyo Ghoul и Black Clover.
 
naruto аниме снимка
 
6. Studio Gainax
 
Studio Gainax е студио, основано през 1984 г. от Хидеаки Анно, Йошиюки Садамото, Хироюки Ямага, Таками Акай, Тошио Окада, Ясухиро Такеда и Шинджи Хигучи. Въпреки че създава невероятни произведения като Neon Genesis Evangelion, студиото е закрито през 2018 г. поради няколко причини, свързани с членовете-основатели.
 
реклама на раници аниме evangelion
 
Neon Genesis Evangelion е едно от най-популярните им произведения, което се гледа и днес. Той е базиран на поредицата манга, написана и илюстрирана от Йошиюки Садамото. Историята разказва за Shinji Ikari, студент, нает да пилотира гигантски биомеханичен робот, създаден да се бори с мистериозни извънземни същества - ангели.
 
7. OLM
 
Съкращението OLM означава Oriental Light and Magic и е основано през 1990 г. от Тошиаки Окуно, Шукичи Канда, Шоджи Ота, Кунихико Юяма, Наохито Такахаши, Юрико Чиба, Нобуюки Васаки, Цукаса Коитабаши и Такая Мизутани. Една от най-известните им творби е Pokemon.
 
Pokemon е аниме, базирано на поредицата манга Pokemon Adventures с автор Хиденори Кусака и илюстрации от Сатоши Ямамото. То проследява живота на младо момче от Палет Таун на име Ash Ketchum. Ash тренира покемони и получава първия си покемон от професор Oak. Този покемон е известен като Pikachu. Двойката преживява приключения в изследването на света на могъщите същества.
 
pokemon аниме реклама
 
 

Други анимета

 
Code Geass - studio Sunrise Inc.
Действието на Code Geass се развива в алтернативна времева линия и проследява историята на изгонения принц Lelouch vi Britannia. Той получава силата на абсолютното подчинение от мистериозна жена на име C.C. Силата е известна като Geass и Lelouch я използва, за да сформира бунт срещу управлението на Свещената британска империя. Анимето е базирано на мангата, написана от Ичиро Окучи.
 
Hunter x Hunter - studio Nippon Animation
Hunter x Hunter е манга, написана и илюстрирана от Йошихиро Тогаши. Тя проследява историята на Gon Freecss, който иска да стане ловец, за да намери баща си, който го е изоставил на много ранна възраст.
 
Steins;Gate - studio White Fox
Steins;Gate е базиран на мангата, създадена от Йоми Сарачи. Тя проследява историята на луд учен на име Rintaro Okabe, който заедно с приятелите си Mayuri Shiina и Itaru Hashida случайно създава машина, която може да изпраща съобщения към миналото.
 

Най-известни аниме герои на всички времена:

 
  1. Lelouch Lamperouge - Code Geass
  2. Levi Ackerman - Attack on Titan
  3. Monkey D. Luffy - One Piece
  4. L Lawliet - Death Note
  5. Roronoa Zoro - One Piece
  6. Light Yagami - Death Note
  7. Killua Zoldyck - Hunter x Hunter
  8. Rintaro Okabe - Steins;Gate
  9. Edward Elric - Fullmetal Alchemist
  10. Naruto Uzumaki - Naruto
 

ПОПУЛЯРНОСТ

 
НА АНИМЕТАТА И МАНГАТА И ТЯХНАТА АУДИТОРИЯ
 
Красотата на мангата и анимето е в тяхното разнообразие. Всеки може да открие история, която му харесва и която е по вкуса му. Манга и аниме са създадени за всички възрасти. Както вече споменахме, има забавни истории, има и по-зрели, които включват теми, по-подходящи за по-възрастната аудитория. Хора от всички възрасти харчат милиарди долари за манга всяка година заради някои от по-сложните сюжети и интригуващите герои.
 
Мангата е лесно достъпна и много от тях са преведени на английски език. Освен това, благодарение на социалните медии, популярността на различни аниме поредици и филми нарасна. Разпространението на продукти, свързани с различни поредици и герои, спомага за нарастването на популярността им.
 
През август 2023 г. Netflix пуска игрална версия на най-продаваното манга и гледано аниме на всички времена One Piece. Обикновено повечето хора гледат с пренебрежение на анимето, тъй като то се възприема като детска анимация. Затова много режисьори и стрийминг услуги не правят техни игрални версии или включват различни анимета в платформата си. Въпреки това игралната версия на One Piece шокира по-голямата част от света. Оттогава насам той чупи рекорди. Той се превърна в първото успешно аниме с игрална версия и е най-бързият сериал на Netflix, който получава одобрение за втори сезон. Само за няколко дни след излизането си сериалът се превърна в номер едно в класацията на телевизионните сериали в 84 различни държави по света. През първата седмица той има общо 18,5 милиона гледания.
 
Оттогава насам все повече хора започват да дават шанс на анимето, въпреки че то е дълго над 1000 епизода. Благодарение на тази игрална версия хората започват да променят мнението си за манга и аниме като цяло и започват да виждат красотата им.
 
 
Автор: Ема Пенчева
 
=============
Източници:
 
“Anime.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, inc., 31 Aug. 2023, www.britannica.com/art/anime-Japanese-animation.
“A Brief History of Manga.” Google Books, Google, books.google.gr/books?hl=en&lr=&id=Qg4FCAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=manga%2Bhistory&ots=D63rMl_j59&sig=16VJolm3kzL_4raQmn54l7-n128&redir_esc=y#v=onepage&q=manga%20history&f=true. Accessed 20 Sept. 2023.
Cubillas, Sean. “45 Most Popular Characters in Anime History (According to Myanimelist).” CBR, 7 Sept. 2023, www.cbr.com/most-popular-anime-characters/#lelouch-lamperouge-code-geass.
Hays, Jeffrey. “Manga Industry in Japan: Artists, Schools and Amateur Manga.” Facts and Details, factsanddetails.com/japan/cat20/sub135/item2891.html#:~:text=About%202%20billion%20manga%20are,the%20United%20States%20and%20Europe. Accessed 20 Sept. 2023.
Kohli, Tarun. “Every Record ‘one Piece’ Live Action Has Smashed after Netflix Release- but Are the Numbers Impressive Enough for a Season 2?” FandomWire, 8 Sept. 2023, fandomwire.com/every-record-one-piece-live-action-has-smashed-after-netflix-release-but-are-the-numbers-impressive-enough-for-a-season-2/.
“A Short History of Manga.” Widewalls, www.widewalls.ch/magazine/japanese-manga-comics-history. Accessed 20 Sept. 2023.
“Studio Gainax (Creator).” TV Tropes, tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Creator/StudioGainax. Accessed 20 Sept. 2023.