Играта е сериозно нещо

  • Прочетено 1010 пъти

Нищо не е по-зареждащо от това да видиш малко дете да играе. Щастливо и вглъбено в това което прави. Така трябва да изглеждат децата. Защото играта е сериозно нещо. Особено за малките деца. Играта стимулира невероятния потенциал на човешкия мозък. По време на игра се активират между 700 и 1000 неврона, който се свързват с хиляди други неврони. Играта въздейства върху здравето, емоционалния комфорт и способността на детето да усвоява нови знания. Защото всяко дете има право да играе. Всяко дете има нужда да играе. Играта помага за развитието на умения, като справяне с проблемите, креативност и комуникативност. Накратко играта е сериозна работа. Играта е ключ към нашето утре. Защото децата са нашето бъдеще. През последните 12 месеца сирийската хуманитарна криза ни показа едни от най-разтърсващите детски снимки, които света някога е виждал. Деца, лишени от основни права, като дом, сигурност, семейство, приятели и време за игри. Партньорите в инициативата Лего Груп, Фондация Лего и УНИЦЕФ поставят на дневен ред възможността повече уязвими деца от засегнати от конфликти места да могат да играят. През 2016 година много деца в Йордания ще получат безплатно от тухличките на LEGO® DUPLO.

Защо Йордания? Като съседна страна на Сирия, Йордания приютява над 630 000 сирийски бежанци, включително над 220 000 деца в училищна възраст. Сирийските бежански семейства в Йордания бедстват, като над 86% от тях живеят под прага на оцеляване. В такива отчайващи условия децата попадат в света на възрастните без да са готови за това. Принуждавани са да си търсят работа или да се женят. Децата засегнати от конфликта често са лишени от правото си на образование и игра, а с това и от възможността за по-добро бъдеще.

През 2015 УНИЦЕФ разработват нов подход за защита на децата в Йордания и им предоставя достъп до образование. Лего Фондацията дарява LEGO® DUPLO материали на хиляди деца в неравностойно положение за да им даде възможност за развитие, чрез игра. Също така подпомага УНИЦЕФ като предоставя подготовка на учители и грижовен персонал, които да развиват детския потенциал.

Сега те приканват нас родителите да станем партньори на инициативата, като споделяме снимки на играещите ни деца с хаштаг  #PartnersInPlay.

Текстът е от страницата на LEGO

 

 

Е-бюлетин

Запишете своя e-mail за нашия онлайн бюлетин и следете новите ни продукти и промоции първи. Въведете своя e-mail в полето по-долу.

Log in or create an account