Wednesday - мания за малки и пораснали момичета

14/10/2023

wednesday снимка на профила

Wednesday

Герои, история и сюжет в сериала

През 2022 г. Netflix, една от най-използваните стрийминг платформи пуска нов сериал “Wednesday”. Той достигна над 1,02 милиарда общо гледани часа само за първите три седмици от пускането му. Макар и с един само сезон от 8 епизода се превръща във феномен и вълнува милиони момичета по света. Успехът му е толкова голям, че вече е потвърдено излъчването на втори сезон.

рекламни визии (плакати) на сериалът wednesday на Netflix

Създателите и режисьорите

Алфред Гоф и Майлс Милар базират сериала на култовото семейство Адамс, като главен герой е Уенздей Адамс. Семейство Адамс е създадено от карикатурист и художник на име Чарлз Самюъл Адамс в средата на 20-ти век. Още от малък той обича по-болезнената страна на живота. Посещава гробища и гробищни паркове, очарован от смъртта. Смъртта на майка му поражда увлечение по смъртта и го мотивира да създаде бъдещите герои на семейство Адамс.

семейство адамс

Семейство Адамс

е сатирична версия на идеалното американско семейство. Първоначално техни карикатури са включени във вестник The New Yorker като единични публикации, но оттогава са адаптирани във филми, видеоигри, мюзикъли и телевизионни сериали. В оригиналния филм "Семейство Адамс" главните герои са Гомес, Мортиша, Уенздей, Пъгсли, чичо Фестър, Лърч и баба.

wednesday уменията да се свирина виолончело, да се стреля с лък и да се учи немски език

Оригиналният сериал на Netflix "Wednesday" се фокусира върху дъщерята на семейство Адамс - Уенздей Адамс. Героинята се играе от Джена Ортега, 21-годишна актриса, известна с ролите си в "Scream" и "You". Тя се посвещава на ролята си, като се учи да свири на виолончело, занимава се с немски, практикува фехтовка, бокс, стрелба с лък и управлява кану. Интересен факт е, че в сериала тя почти не мига. Случило се така, че докато снимали една дълга сцена Джена Ортега въобще на мигнала, като това толкова очаровало режисьорът Тим Бъртън, че той решава да запази тази особеност на главната си героиня през целия сериал.

wednesday сред съученици от невърмор

"Wednesday" проследява историята на Уенздей Адамс, ученичка, която след опит за убийство на неин съученик в старото ѝ училище е преместена в академията "Невърмор". Благодарение на все по-нарастващите си ясновидски способности тя се забърква в разследването на чудовищно убийство, което ужасява местния град. През цялото време се терзае с разрешаването на свръхестествена загадка, свързана с младостта на нейните родители преди 25 години.

Името

Любопотен факт е, че въпреки, че героинята е родена на петък 13ти, те е кръстена на друг ден от седмицата. Сряда/ Wednesday. Името ѝ произлиза от детска песничка, наречена "Детето на понеделник". Чарлз Адамс специално харесва стиха: "Детето на сряда е пълно със скръб" и решава, че единствената дъщеря в семейство Адамс трябва да бъде различна и уникална. Тя има навика да се бунтува против всичко, самовлюбена е и има психотично поведение. Не се страхува от смъртта, мъченията и всичко гротескно. Самата тя споделя, че мрази рождените дни, защото ѝ напомнят, че е с една година по-близо до смъртта.

съквартирантка
Съквартирантката

Енид Синклер, представена от Ема Майерс, е върколак, на когото останалите гледат с пренебрежение, защото не може да "излезе от вълка". Тя е полярната противоположност на Wednesday, тъй като има бъбрив и колоритен характер, контрастиращ с мрачния и болезнен характер на главната героиня. Въпреки това обаче между тях се заражда неочаквано приятелство.

Нещо

Един от най-интересните герои в сериала, верен член на семейство Адамс и превърнал се в най-близкия спътник на Wednesday е „Нещо“. Нещо е китка с „чуканче“, която в сериала използва езика на знаците, за да показва своите настроения, мисли и чувства, както и да общува с останалите.

нещо китката (ръката) на семейство Адамс


Wednesday и защо младите момичета са заинтригувани от нея

Популярността на Wednesday се дължи главно на социалните медии и тяхната помощ за разпространението на образа на дъщерята от Адамсови по света. TikТok е основната платформа за тази мания по сериала. Именно там множество хора впоследствие пресъздават култовия танц на Джена Ортега, появил се в от един от епизодите в сериала. Много хора започват да наподобяват в облеклото си на уникалния черно-бял аутфит на Wednesday. Дори се превръща в един от най-новите съвременни костюми за Halloween.

Танцът

на Wednesday, изпълнен по време на годишния бал на академията се превръща във феномен. Макар и обявен със задължително бяло облекло Wednesday се появява на него с черна рокля, за да не изневерява на стила си. Облеклото ѝ контрастира с това на всички останали и я отличава от съучениците ѝ. Така главната героиня изглежда наистина специална.

танцът на wednesday

Героинята

на Джена Ортега е много комплицирано, но същевременно лесно за разбиране момиче. Въпреки че повечето хора не виждат себе си като главната героиня, заради болезнените ѝ увлечения, все пак тийнейджърите и Wednesday не са толкова различни. Тийнейджърите са склонни да обръщат внимание на негативните страни на ситуациите, също като Wednesday. Това може да не са мъченията или гробищата, а по-скоро негативните страни в любовта, приятелството и новото начало. Въпреки, че героитянта е сигурна в себе си, в своите симпатии и антипатии, на нея все още й предстои да узрее и да порасне. Това може да се види в много момичета, тъй като увереността им да се изправят срещу хората е вече нараснала и желанието им да отстояват това, в което вярват, е укрепнало.

wednesday разлините образи

Сериалът

всъщност е много емоционален, въпреки че Wednesday обикновено е безчувствена, но това прави всяка нейна различна емпатия да изпъква повече, отколкото при нормален човек. В сериала тя отхвърля многократно физическо докосване, дори толкова просто като прегръдка. В края на сериала, обаче тя прегръща съквартирантката си, което показва емоционалното ѝ израстване и това, че започва да се отваря към другите.

>> Вижте продуктите WEDNESDAY в нашия магазин

Псохологията

Друг начин да се разгледа популярността на Уенздей Адамс е от по-психологическа гледна точка. На първо място, нейното поведение на изгнаник резонира с много хора, които се чувстват като аутсайдери в обществото. Нейният сарказъм и остроумни забележки са близки до хората, които имат чувството, че не се вписват в масовата култура.

Майка и дъщеря

Друг аспект, който да предизвика интереса на тийнейджърките, е връзката майка-дъщеря между Wednesday и нейната майка. Първоначално те се пазят и са студени една към друга, без да искат да споделят каквато и да е физическа или емоционална връзка помежду си. Но само след няколко епизода се сближават и започват да си споделят. Дъщерята за своите видения и психически способности, а майката минали тайни събития.

матриша и wednesday майка и дъщеря

Сериалът има страхотен саунтрак, в който са кавъри на съвременни песни, което предизвиква вниманието и интереса на тийнейджърите.

Криминалето и ужасът, примесени с комедия и нотка романтика, докосват всички жанрове, които биха могли да предизвикат интерес в съзнанието на един млад човек. Сериaлът е интригуващ, изпълнен с действие и на моменти зловещ. Всички тематични жанрове внасят своите уникални елементи, които, обединени в едно, създават творба, която е вълнуваща за гледане.

Автор: Ема Пенчева

=============

Източници:
Forristal, Lauren. “Netflix’s ‘Wednesday’ Is the Second Most Popular English-Language Series, with 1.02B Hours Viewed.” TechCrunch, 6 Jan. 2023, techcrunch.com/2022/12/17/netflix-wednesday-series/#:~:text=%E2%80%9CWednesday%E2%80%9D%20surpassed%201.02%20billion%20total,English%2Dlanguage%20series%20on%20Netflix.
Jean-Pierre, Gianna. “Why Did Fans Love ‘Wednesday’ so Much?” The iNews Network, inewsnetwork.net/11564/reviews/why-did-fans-love-wednesday-so-much/. Accessed 12 Oct. 2023.
Naidoo, Neville. “Wednesday Cast and Character Guide.” MovieWeb, 13 Apr. 2023, movieweb.com/wednesday-cast-and-character-guide/#luis-guzm-aacute-n-as-gomez-addams.
O’Hara, Caitlin. “Wednesday’s Success on Netflix & 2022 Dominance Explained by New Report.” ScreenRant, 14 Feb. 2023, screenrant.com/wednesday-show-success-explained-report/.
Paglia, Dr Martina. “10 Reasons Why Wednesday Addams Became a Pop Culture Phenomenon According to Psychology.” IPC, 17 Dec. 2022, theinternationalpsychologyclinic.com/10-reasons-why-wednesday-addams-became-a-pop-culture-phenomenon-according-to-psychology/.
“Private Charles Samuel Addams: Creator of the Addams Family.” National Archives and Records Administration, National Archives and Records Administration