Настолна игра Minecraft на Ravensburger

31/05/2021

Настолна игра Minecraft на Ravensburger

Представяме ви настолната игра "Minecraft: строители и биоми", базирана върху световноизвестната феноменална поредица електронни игри "Minecraft". В настолната игра играчите изследват Overworld, добиват блокчета и изграждат впечатляващи постройки.

Подготовка:

Размесете 64-те плочки и ги разделете на 16 купчинки, всяка от по 4 плочки, както е показано по-долу. Подредете купчинките в квадратна мрежа 4 х 4 плочки с достатъчно пространство между тях, за да можете свободно да движите игралните фигурки между редовете.

Ravensburger Minecraft: Builders & Biomes
Разбъркайте 16-те безцветни жетона за оръжие и поставете по един с лице надолу по периметъра на квадратната мрежа от плочките. Така ще се оформи нова мрежа 6 х 6 полета. Оставете ъглите празни.
Поставете блок базата близо до мрежата, така че да е удобно за всички играчи. Сглобете поддържащата структура (кубична формичка) и поставете в центъра на блок базата. Напълнете я с разбъркани 64 блокчета в състав: 16 дърво, 14 пясък, 12 камък, 10 обсидиан и 12 изумруд). Така трябва да се образува правилен пълен куб. След това повдигнете и отстранете поддържащата структура на куба.

Ravensburger Minecraft: Builders & Biomes
Всеки играч си избира цвят (червен, син, жълт или зелен) и взима полето и игралните материали от съответния цвят. Игралните материали включват една основа за игра,на фигурка, един жетон за опит и пет цветни жетона за оръжие (един каменен меч, един дървен меч и три отровни картофа).
Поставете жетона за опит върху нулата на скалата, която опасва вашето поле. Разбъркате петте жетона за оръжие и ги поставете на купчина с лицето надолу. Изберете си скин с вашия цвят на основата и го поставете върху игралната основа. Той ще бъде вашият герой. За начало на играта го поставете с центъра за образуваната мрежа от плочки.

Начало на играта:


Играчът, който последно е намерил диамант в Minecraft започва пръв. Или ако всички играчи са съгласни най-малкият от тях започва.
Когато сте на ход трябва да изберете две различни действия и да ги извършите. Не може да изпълните едно и също действие два пъти. Веднъж осъществени действията играта продължава в посока, обратна на часовниковата стрелка ( наляво).
По време на играта има три рунда, при които се отчитат точки. Играчът с най-много точки след третия рунд е победител.
Събиране на блокчета
Взимате две блокчета от големия куб. Блокчетата/материалите могат да се събират (изваждат от големия куб), само ако горната им страна плюс още две от страните им са видими. Ако тези условия са спазени може да ги използвате. Добавете блокчетата към личните си запаси до вашето поле.
Зелените изумрудени блокчета са диви карти. Използвайте ги срещу други блокчета, когато изграждате дадена постройка.
Първо придвижете героя си с нула, една или две позиции. „Позициите“ са пресечните точки в мрежата от картони и оръжия. Никога не поставяйте героя си върху карта или жетон. След това обърнете с лице нагоре най-горната карта от четирите купчини, които са около вас. Ако има карти, които не са обърнати с лице нагоре, оставете ги така.
Една и съща пресечна точка може да се заема от няколко героя.
По време на играта купчината с карти могат напълно да се изчерпат, а оръжията – да свършат. В такъв случай продължете да движите героя си по пътеката между купчините, дори и ако тези купчини са празни.

Ravensburger Minecraft: Builders & Biomes

Строителство:


За да изградите постройка героят ви трябва да е до съответната карта за строеж в мрежата. Блокчетата, необходими за изграждане на постройката са показани в долния десен ъгъл на картата. Трябва да разполагате с необходимите материали, за да направите тази постройка. Върнете блокчетата от личните си запаси в игралната кутия. Можете да използвате зеленото изумрудено блокче, за да замените всяко друго блокче. Вземете картата за строеж от мрежата и я поставете на произволно място върху вашето поле. За някой постройки са необходими много блокчета. Такива постройки имат специална иконка в горния десен ъгъл на картата. Когато правите такива постройки веднага печелите съответния брой точки опит. Преместете жетона за опит на съответното място върху скалата за опит.

Битка с тълпи:


Не всяка карта в мрежата е за строеж – някой от тях са за опасни тълпи (орди от чудовища). Ако героят ви застане до открита карта за тълпа може да се опитате да я победите. За да се биете с тълпа разбъркайте своята купчина с жетони за оръжие, както са с лицето надолу, изтеглете 3 жетона и ги обърнете с лице нагоре. Преброите броя на сърцата върху обърнатите жетони и ги сравнете с броя на сърцата върху картата за тълпа. Върху картите с отровни картофи няма сърца, затова те се отчитат, като празни.
След битката връщате изтеглените жетони за оръжие в купчината и я разбърквате. Запазвате всички жетони за оръжие.
Поставете картата с победената тълпа с лицето надолу до вашето поле.
Вземане на оръжие
За да вземете жетон с оръжие героят ви трябва да е застанал до него. Добавете жетона към вашата купчина с жетони за оръжие и разбъркайте.

Отчитане на точки:

  1. Отчитане на точки при първия рунд (А: Биоми) се извършва, когато някой от играчите вземе и последното блокче от най-горния пласт на големия куб. Няма значение дали има добити блокчета от най-долните пластове. След като и последното блокче от първия пласт бъде взето играчът завършва хода си както обикновено. Отчитането на точките започва след като играчът е приключил с действията си.
  2. Отчитане на точки при втория рунд (В: Материали) се извършва, когато някой от играчите вземе и последното блокче от втория пласт на големия куб.
  3. Отчитането на точки при третия рунд (С: Вид) се извършва, когато някой от играчите вземе и последното блокче от третия пласт на големия куб. Тогава играта свършва , независимо дали в най-долния пласт на куба има останали блокчета.

Играта свършва след края на третия рунд.
След като всеки играч е отбелязал точките, получени от тълпите, сравнявате точките опит. Играчът с най-много точки опит е победител. Ако има равенство, играчът с най-много блокчета в запаса печели играта. Ако продължава да има равенство, всички, които са наравно печелят.
Играта съдържа: 64 дървени блока, 64 карти за сгради и чудовища, 36 оръжейни плочки, 4 дъски за играчи, 4 фута, 4 брояча, 4 бази за игра, 12 карти за преглед, 1 блокова основа, 1 поддържаща структура, инструкции.

Към >> играта