Как да изберем правилния ски екип за деца

28/09/2019

Затруднявате ли се в избора на подходящ ски екип за вашето дете? Много от предлаганите марки ски екипи си приличат, как да се ориентирате в многообразието ? Как да ги сравните? И кои е най-подходящ за вашето дете?

Ако детето ви активно спортува по белите писти,  прекарва по няколко часа на ден на снега, независимо от условията навън, то изискванията към екипировката трябва да бъдат завишени.

  1. От какво се нуждае Вашето дете?

Нека започнем с опита Ви от миналата година – какъв екип имаше детето Ви миналата година? Доволни ли сте от него? Налага ли се промяна,  и ако да, по каква причина?

Важно е да прецените какви ще са нуждите на вашето дете. Дали ще излиза само за час-два да играе на пързалката пред блока/къщата? Ще му позволявате ли да лудува по снега, да се затопля с риск от изпотяване,  та дори и да се накисне в преспите топящ се сняг. Има ли необходимост  зимните екипи да са наистина топли, непромокаеми и дишащи?

  1. Могат ли децата сами да обличат и събличат зимните си якета и панталони?

Изберете ски екип, който децата лесно слагат и махат. Особено важно е ако сте многочленно семейство и трябва всички за кратко време, в не много широка (хотелска) стая да се подготвим за пистите. Добре е ски якетата и панталоните да са проектирани и изпълнени с лесни за опериране от децата ципове, велкро ленти и „тик-так“ бутони.  Когато вътрешната подплата е гладка не създава никакви затруднения при мушкането на краката в панталоните или на ръцете в ръкавите.

  1. Водоустойчиви ли да са екипите за ски?

Предполага се, че екипировката за ски ще поддържа детето ви сухо през целия престой навън на снега. Затова е добре да проверите индекса на водния стълб (означен е на етикетите) на дрехите. Колкото по-висок е той,  толкова по-добра защита гарантира при екстремни условия. Проверете дали всички шевове са подлепени със специална лента за хидроплътност.

Всички LEGO® Tec ски екипи се предлагат с воден стълб, не по-малък от 8000 мм, като понякога достигат до 15 000 мм

Вижте още >>Воден стълб – какво означава и как определя водоустойчивостта на якето

Пази ли топло зимното яке вашите деца?

Важно е якето и панталонът да са ветроустойчити. Често вятърът е причина децата бързо да настиват вън. Изберете якета, които имат „платка“ под циповете, ластична пола на кръста, маншети или ластици на китките. Те не позволяват на вятъра да прониква под якето и да преохлажда затопленото тяло.

В същото време, при интензивно движение човешкото тяло отделя голямо количество топлина и водни пари, които е добре да се отвеждат навън през дишащите пори на мембраните. Ако децата не могат да се отърват от излишната телесна топлина рискуват да се простудят и настинат. Препоръчваме Ви да вземете яке и панталон за ски, които са изработени от дишащи материи и не задържат водните пари

Вижте още >> Топлят ли ски якетата или имат друга задача

  1. Устойчиви ли да са ски екипите?

Независимо дали децата са на пързалката зад блока (къщата) , или са снежните писти, по които често имам заледени участъци, ски екипировката трябва да може да издържа натоварването от детските активности. Финишният слой трябва да бъде достатъчно износоустойчив на абразивното действие на различни твърди предмети и ледени зрънца

  1. Нещо за сигурността?

Ева ли ще се много спокойни, ако връзки от качулката или други свободно висящи части на якето на вашето дете може да се закачи на седалката на лифта или други механизми по пистите.

Припомняме, че якетата на LEGO® Tec имат механизъм за освобождаване, чрез малки „тик-так“ закопчалки на качулката в случай, че се заклещи.  Единствено LEGO® Tec якетата предлагат по катарама за системно закрепване към LEGO® Tec ръкавици, която предотвратява загубването на ръкавиците и предпазва от инциденти, при заклещване им от вратата на кола, седалка на лифт, и т.н.

Светлооразителни участъци правят по екипа правят детето забележимо дори и в тъмната част на деня или в условията на намалена видимост.

  1. Как да изберете правилния размер?

Важно е Вашето дете да се движи свободно навсякъде на открито  и особено на пистите.  Това се постига, чрез ски екип с удобна съвременна кройка. За момичетата често на кръста е предвиден ластичен колан, за да подчертава елегантността на девойките.  Момчешките екипи традиционни са малко по-свободни.

LEGO® Tec определят толеранс за размерите на дрехите, като препоръчват следните  граници:

               Височина на детето <см> / Размер на ски екипите <см>

102-107 / 104

108-113 / 110

114-119 / 116

120-125 / 122

126-131 / 128

132-139 / 134

140-143 / 140

144-149 / 146

150-155/ 152

156-162/ 158

162-167/ 164

  1. Кои ски екипи могат да се перат и сушат?

Екипите за ски на LEGO® Tec могат без проблеми да се перат машинно. Ако препоръчваното от нас почистване на мембраните само с влажна кърпа не донесе желания резултат, то спокойно може да ги сложите в пералната машина.

За повече инструкции прочетете >> Пране и сушене на ски екипи LEGO® Tec

LEGO® Tec проектират връхните дрехи за активни деца, в постоянно движение навън, независимо от атмосферите условия през зимата. Техните дрехи са връх по отношение на безопасност, защита и комфорт. Просто изберете своят модел  цвят >> тук