Топлят ли ски якетата или имат и друга задача?

02/01/2017

ски екипи, които пазят децата сухи на пистите

Нашите LEGO ски екипи сега с 50% намаление

Често нашите клиенти ни питат дали зимните ски якета и панталони, които продаваме са достатъчно топли за техните деца. И се чудим как да отговорим, защото няма еднозначен отговор. Ски екипите на LEGO® TEC са проектирани да работят, когато децата ни са предимно в движение, а не в покой.

 

При покой човешкото тяло има нужда от сериозна топлоизолация. За да запази телесната топлина една дреха се нуждае от дебел слой пух или вата. Обратно – при активно движение, когато караме ски или играем на снега тялото ни отделя голямо количество топлинни пари (достигащо до 4 литра на час). Ето защо в тъканите на зимните ски екипи трябва да има дишащи мембрани, които да отвеждат навън парите, когато се потим. Това са непромокаеми материи с вграден тънък филм, съставен от множество микроскопични пори. Техният размер е по-малък от капките вода, но по – голям от молекулите на водните пари, което не позволява на влагата лесно да прониква в дрехите ни. Точно тази характеристика на ски екипировката е известна, с понятието "воден стълб".

>>Вижте тук за числовите означения на водния стълб.

Разбира се, като зимни облекла ски екипите притежават и слой синтетична вата, която служи за оптимална топлоизолация. Така че екипите все пак топлят, но те имат по-сериозна задача - да запазят телата на децата ни сухи. И да са винаги красиви.

>>Прочетете още Как да изберем правилното ски детско яке.