Воден стълб – какво означава и как определя водоустойчивостта на якето

28/10/2016

воден стълб ски яке

Нашите LEGO ски екипи сега с 50% намаление

Когато сухото лято си замине и след него есента и зимата дойдат с валежите от дъжд и сняг отваряме гардеробите, за да облечем нещо топло и сухо. За да сме приятно сухи се грижат нашите връхни дрехи. Якетата с които практикуваме зимни спортове или просто се разхождаме навън са нашият защитник от влагата и директното проникване на вода към другите ни дрехи или директно към нашето тяло. Най-външния слой на якето е подложен на най – високо изпитание, за да ни запази напълно сухи.

>>Виж Как да изберем правилното детско ски яке

Качеството и класа на финишните мембрани се определя от понятието „воден стълб“. Това е показател, който дефинира налягането в милиметри на обема вода върху един квадратен сантиметър от тъканта на якето, който е необходим, за да пропусне дори и една капка. Това определение може да се демонстрира със следния пример. Напълвате цилиндър/тръба с диаметър от 1 квадратен см. и височина от 10 000 мм. ( 10 метра) и го поставяте с отворено дъно към якето. Ако водният стълб на якето е 10 000 мм. то може да сте сигурни, че водата няма да преодолее външната мембрана и с това да навлажни или намокри якето. Аналогичен е примерът за воден стълб 2000мм., 3000мм., 5000мм., 8000мм. и т.н. За абсолютно минимална защита на ски якетата говорим при 1000мм, а за среден клас при 5000мм воден стълб.

>>Виж LEGO®TEC ски екипи за деца

Когато избирате яке за ски спортове или за други дейности на открито трябва да имате предвид, че вятърът също оказва натиск върху плата на дрехата. Поради тази причина е добре якето да бъде наистина с висок клас на водоустойчивост, защото при практикуване на занимания на открито върху него могат да влияят комбинирани фактори на атмосферните условия.

>>Виж Какво ново при LEGO®TEC

Желаем ви приятни емоции с активностите на открито!