Защо LEGO се превърна в най-харесвания бранд за детски играчки

  • Прочетено 2857 пъти

Малко вероятно е да не откриете LEGO проявления навсякъде, където се обърнете. Конструктори, дрехи, раници филми и сериали. Това е така, защото практически LEGO е на една ръка разстояние от нас. Ние дори не си даваме сметка как този бранд е станал част от живота на нашите деца. Понастоящем на всеки човек от планета се падат по около 120 LEGO блокчета или части. 

Всички от бранша твърдят, че бизнесът с детски играчки през последните години се задушава от технологични иновации и това го прави доста несигурен и рисков. Децата се акселерират по-бързо, потребяват по друг начин информация и при всяка възможност изоставят физическия свят, за да се гмурнат във виртуалната алтернатива. Ето защо LЕГО почти фалират през 2003-2004. Носейки се по течението с години се опитват да диверсифицират множество разнородни пазари като за това произвеждат различни продукти в широк спектър. В пристъп на отчаяние дори се превръщат в“lifestyle” компания и се захващат с LEGО брандирани дрехи и часовници.

Десетилетието на феноменален успех започва когато Йорген Виг Кнудсторп застава начело на компанията. Това било изключително рискован ход защото Йорген бил на 35 години, с опит повече като управленски консултант, отколкото с реална мениджърска практика. С идването си той твърдо постановява, че LEGO трябва да се върне назад към „тухличката“, да се фокусира върху основните продукти, а не да се размива в множество различни посоки. По негово настояване се редуцира номенклатурата на серийните части от близо 13000 на 7000, което е почти двойно. При Йорген Кнудсторп компанията намира онзи здравословен баланс между традиция и иновации. Генерират се нови идеи, които да поддържат растящи продажбите. Създават се нови потребности. Развиват се нужди у клиентите да увеличават запасите си от „тухлички“ и да продължават да ги купуват именно от LEGO, а не от по-евтините конкуренти. Произвеждат се серии от комплекти с готови проекти, като крепостите на Ninjago и космическите кораби на Star Wars, за да се дадат на децата шаблони които да следват. Но новият директор също така вярва, че новите LEGO елементите спокойно могат да се добавят към вече съществуващите колекциии на децата и използвани, за да бъдат направени напълно нови авторски композиции.

>>Виж още LEGO казва сбогом на пластмасата

Компанията се справя изключително добре с управлението на комуникацията със своите клиенти. LEGO филмът нагледно показва как се запазва фокусът върху „тухличките“ в един виртуален свят, като са базира единствено на интелектуалната собственост на бранда, а не купува чужди авторски права. Следват успешните телевизионни сериали Ninjago, master of spinjitzu и Nexo Knights, които увеличават многократно феновете, като свалят долната възрастова граница на потребителите.

През последните години компанията инвестира милиарди евро за увеличаване на производствените си мощности. Разширяват се съществуващите фабрики в Чехия и Мексико. Изграждат се две нови – в Унгария и Китай. Отварят се регионални офиси в Сингапур, Шанхай и Лондон , като с това се цели да се възпроизведе бързия успех на западния свят в новите източни пазари.

>>Виж още Нещо ново идва от LEGO

LEGO дължи най-вече своя успех на запазването на идентичността си. Основателят Оле Кирк Кристиансен съставя името от първите срички на датските думи "leg godt" или в превод „играя добре“ и ангажира компанията да „поддържа природата на детето у нас“. Едно много важно обстоятелство стои в основата на феноменалния успех на LEGO – това, че родителите в развиващите се азиатски пазари, също като родителите в Европа и Америка са позитивно настроени към конструкторите. Приемат ги, като здравословната алтернатива на видео и дигиталните игри, които засищат съвременното потомство.

 

И накрая – в дългосрочен план успехът на LEGO почива на спокойствието, което възрастните изпитват, когато купуват играчки, чиито корени лежат в една епоха далеч преди видеоигрите, мобилните приложения и тематичните филми на известните анимационни студиа.

Автор: Калоян Илиев

Е-бюлетин

Запишете своя e-mail за нашия онлайн бюлетин и следете новите ни продукти и промоции първи. Въведете своя e-mail в полето по-долу.

Log in or create an account